Föräldraledigheten creeps up on you...

Då var det strax dags att vara föräldraledig igen. Min anställning upphör klockan 06.12 på fredag morgon (eftersom min arbetsgivare tydligen inte tar någon hänsyn till att det är ny månad bara för att jag jobbar natt) och redan på fredagen börjar Emma att jobba. Pga detta har jag blivit tvungen att ta ledigt på torsdag->fredag-natten så att jag ska få någon chans att orka med två söta men ack så krävande flickor. Det finns ju säkert fler omställningar runt knuten som jag lyckats radera ur minnet sedan förra föräldraledigheten, men de lär väl göra sig påminda å det snaraste.

Under helgen och under förra veckan har jag sett en del filmer. Några var riktigt bra medans andra var så dåliga att jag inte ens blev sugen på att se färdigt. JUNO är fantastisk, se den. En äldre rulle som jag lyckats missa är COP LAND. Bra skådisar, bra handling = bra film. En helt okej, men något simpel thriller (för den som konsumerar mycket deckar-böcker/filmer) var BRISTANDE BEVIS med Sir Anthony Hopkins och Ryan Gosling. Den var ju snygg och välspelad, men det är rätt synd när de hänger upp handlingen på ett enda mysterium som för den med någorlunda pigga, grå celler är så lätt att lösa så snabbt.

Jag kollade även på en film som jag länge väntat på att få se, "I'M A CYBORG, BUT THAT'S OK" av regissören som tidigare gjort bl a OLDBOY och SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE. Denna film handlar om en kvinna som sitter inspärrad på ett mentalsjukhus tillsammans med en ensemble av tragiska karaktärer med lustiga egenheter. Dessutom så lär sig dessa sina medpatienters åkommor utantill och är inte mindre övertygade om att de vanföreställningar de har är sanna. Huvudpersonen tror t ex att hon är en cyborg och sitter därför och slickar på batterier istället för att äta sin mat. Hon tynar bort, och en kille som är inlåst för att han tror att han har speciella krafter som tillåter honom att stjäla folks själ/mojo/specialitet bestämmer sig för att få henne på bättringsvägen. Filmen är väldigt vacker och stilistiskt utsökt, men de hjälper inte när handligen inte lyckas intressera mig. Jag kom på mig själv med att slumra flera gånger under filmens gång då den stundtals är direkt tråkig.

Jag har även sett ett par sk Fan Edits. Säg att du har köpt en film och du gillar den verkligen, men det finns vissa delar (kanske något skämt om något som gör dig riktigt upprörd) eller någon Hollywoodifierad adaption av en av dina favoritböcker? Brukar du snabbspola förbi dessa avsnitt, men tycker för övrigt att filmen är riktigt bra? Är du sugen på att se LORD OF THE RINGS-trilogin på under 3 timmar totalt (vem har tid med 9 timmar film när man har småbarn)? Då ska du kolla in Fan Edits.org. Här lägger fans upp sina egenhändigt omklippta filmer för att vi som redan har filmen ska slippa jobbet med att klippa om, spola eller bara bli förbannade. I helgen såg jag t ex WALKING TALL - The Action edit och THE ISLAND - Custom Built Edition. Kolla in deras fantastiska arkiv.

Jag har försökt komma över KILL BILL - THE WHOLE BLOODY AFFAIR, men den har dragits tillbaka av den som gjorde den, då filmbolaget nu själva påstår sig vara villiga att ge ut Tarantinos egna hopklippning av Vol 1 och Vol 2. Men ska de verkligen få tummen ur så att vi slipper byta DVD innan Bill är död?

Snart är Lost tillbaks

Så det är dags att komma ikapp. Har ni inte sett något avsnitt, avvara 8 minuter och 15 sekunder. (815)


Låt Den Rätte Komma In - trailer

Wow. Nu är den snart här, den enda svenska film jag verkligen velat se sedan.... aldrig tidigare.
John Ajvide Lindqvists roman är den bästa bok jag läst på svenska, så att sedan Killing-gängets demonregissör Thomas Alfredsson  visar denna gripande vampyr-historia på en filmduk är... underbart.


Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller...?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar.

En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.

Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.


Se trailern här

Pyramid Song

När jag cyklar hem från jobbet efter ett natt-pass brukar jag lyssna på detta mästerverk. Det tar mig ca 4 Pyramid Song att hinna hem. Ofta anstränger jag mig för att hinna med fler.

I jumped in the river and what did I see?
Black-eyed angels swam with me
A moon full of stars and astral cars
All the figures I used to see
All my lovers were there with me
All my past and futures
And we all went to heaven in a little row boat
There was nothing to fear and nothing to doubt

I jumped into the river
Black-eyed angels swam with me
A moon full of stars and astral cars
And all the things I used to see
All my lovers were there with me
All my past and futures
And we all went to heaven in a little row boat
There was nothing to fear and nothing to doubt

There was nothing to fear and nothing to doubt 
There was nothing to fear and nothing to doubt
 


Klicka för att se och höra

Palahniuk-film # 2

Yes! Choke-filmen är färdig och har visats på Sundance! Detta betyder att den snart kommer till oss fans också.

För er som inte har en ringaste om vad det är jag skriver nu så sluta för guds skull inte att läsa.
Chuck Palahniuk är en författare som skapat en hel kult kring sina böcker. Han är mest känd för Fight Club som var hans debutroman (jag vill minnas att han skrev den ännu bättre Invisible Monsters innan, men Fight Club gavs ut först).

Nu har då äntligen ännu en av hans böcker blivit film. Choke handlar om Victor Mancini, en avhoppad medicin-studerande och en antihjälte i den konstiga värld vi lever i. Tvingad som han är att betala för sin mors äldrevård, har Victor kommit på ett genialt sätt att lura till sig pengar: han låtsas att han kvävs på matbitar som han intar på fina restauranger. Sedan låter han sig "räddas" av någon av de andra matgästerna vilken känner sig ansvarig för Victors fortsatta hälsa och därmed börjar skicka checkar till honom så att han ska ha det bra. När han inte är ute och gör detta raggar han på samtalsgrupper för sexmissbrukare, hälsar på sin sjuka mor eller arbetar på en upplevelseby som ska likna den amerikanska kolonial-eran.

Här är en av de första bilderna ur filmen:

image93

I rollerna:
Victor Mancini - Sam Rockwell (till höger på bilden)
Ida Mancini- Angelica Huston
Paige - Kelly MacDonald
Denny - Brad Henke (Till vänster på bilden)


IMDB

Rekommenderade filmer

Jag har under många år tittat på väldigt mycket film. Vilka jag på senare år valt att se har grundats på rekommendationer från vänner, recensioner jag läst av journalister vilkas smak tidigare stämt överrens med min egen och på senare tid även sk internet-hype. Vissa har gjort ett såpass starkt intryck på mig att jag valt att köpa dessa titlar på DVD. Här är en lista på de som jag tycker att det ligger i alla likasinnade (filmintresserade) medmännskor att kolla upp och om möjligheten ges titta på (jag har valt den internationella originaltiteln på filmerna i listan för att underlätta eventuella Google-sökningar osv):


01. FIGHT CLUB
image74
När jag såg FILMEN första gången visste jag endast via en brittisk musik och filmtidning att Brad Pitt var med i den och att det var av samma regissör som tidigare gjort SEVEN och någon av ALIEN-filmerna (3:an). En klasskamrat till mig (jag läste på den tiden en kurs i Gbg) hade via en kompis kommit över en tidig avfilmad kopia av filmen och vi satt tillsammans en varm sommardag i juli 1999 i en nersläckt skolsal framför en 15"s datorskärm och var helt förtrollade. Visst, kvalitén var förskräcklig, men filmen ändrade för många år framåt min syn på all film överhuvudtaget. Hypen spreds i min kompiskrets och snart var det en liten skara som alla sett den och nästan outtröttligt diskuterade detta omedelbara mästerverk. En lite äldre snubbe i vår omgängeskrets tyckte att vi "snackat för mycket om Fight Club", ironiskt nog) då han i flera år vägrade att se den, trots att han varje jul fick en köpt videokopia av den, nästa år en begagnad hyrkopia, året därpå filmplanschen och slutligen boken av mig. När han bodde utomlands ett tag fick han besök av en kompis hemifrån och hade då tänkt föreslå att se den, men när han lämnade kompisen i sin lägenhet för att själv tillbringa dagen i skolan kollade hans vän på filmen själv! Så det dröjde ytterligare månader innan han "kom till skott". Jag har idag sett filmer som jag tycker är bättre, men denna kommer alltid att vara min favoritfilm tror jag... Jag har t om köpt en extra amerikansk DVD-utgåva för att få med författaren Chuck Palahniuks kommentatorspår som tyvärr saknades på min europeiska.


02. AMELIÉ
image75
Detta är nog den bästa filmen jag har sett. Varje filmruta är perfekt, varje känslomässigt anslag träffar mitt i prick, skådespelarna/persongalleriet är mästerligt spelat/utvalt. Men allt detta är ju enbart vackra utsmyckningar till den originella historien som berättas med bravur och hjärta av en knasig fransos. Filmen börjar ganska direkt med att Amelié Poulet föds (känsliga tittare se upp inne på BB i ca en sekund) och hur hon upptäcker hur hon med väldigt små medel kan påverka sin omgivning till det bättre. Och göra livet surt för de som förtjänar det.

03. THE STING
image76
Oscar för årets bästa film 1973. Robert Redford spelar en bondfångare i Chicago under 1930-talet, Johnny Hooker, som söker hämnd på en hänsynslös gangster som hänsynslöst tagit livet av Hookers bästa vän och kollega. Hooker vill hämnas på sitt sätt och söker upp en legendarisk men numera försupen mästare inom lurendrejeriets ädla konst som spelas av Paul Newman. Om du läser detta och inte vet vilka bägge dessa skådespelare är, sluta läsa nu och hyr/köp/låna filmen!

04. CHUNG KING EXPRESS
image77
En av Quentin Tarantinos favoritfilmer som han första gången såg på Stockholms filmfestival 1994 när han åkte runt världen med PULP FICTION. Det är en film där tre historier lite löst vävs ihop. Wong Kar Wai gjorde denna filmen för att koppla av under ett väldigt krävande arbete med en episk kostymfilm, ASHES OF TIME. Filmen har därför (?) en väldigt ledig och avslappnad stil men det är en av DE DÄR filmerna som jag aldrig kommer att sluta tycka om. Människor som pg a kärlek beter sig lite... tokigt. När denna filmen (i samband med att Triangelfilm köpt in den till Sverige för festivalen) visades exklusivt på TV1000 passade jag på att spela in den på video och såg den många gånger tills dess att jag kunde köpa den då Tarantino gav ut den på sitt eget bolag, Rolling Thunder. Finns nu att köpa på svensk utgåva i en box med andra Wong Kar Wai-filmer, som IN THE MOOD FOR LOVE...

05. MULHOLLAND DRIVE
image78
David Lynch när han är som bäst. Man ser filmen en gång och fattar ingenting. Ändå är man hur nöjd som helst. Man går och funderar och tänker; "- Jag ser om den, så listar jag nog ut det!" (ledtrådar finns dessutom i fodralet). Det var från början meningen att detta skulle bli en TV-serie, men ABC tyckte att det blev för konstigt (samma bolag som lade sig i Twin Peaks och förstörde säsong två) och Lynch fick pengar från Canal + i Europa så det kunde bli en långfilm istället. Det är därför som veteranen Robert Forster endast dyker upp i en liten scen i början för att sedan inte vara med mera. Jag trodde att jag visste mysteriets lösning efter första titten men ångrade mig efter andra. Jag tror att jag hade rätt första gången, efter att ha läst i forum på nätet. Och Naomi Watts är så overkligt jävla bra (snygg också).

06. LA CONFIDENTIAL
image79
Detta är en mästerlig kriminalhistoria baserad på James Elleroys roman med samma namn. Elleroy har även skrivit bl a DEN SVARTA DAHLIAN som än så länge gjorts i inte mindre än tre misslyckade filmatiseringar. Detta är dock lika lyckat som SAGAN OM RINGEN i fråga om hur denna thriller vuxit fram ur ett sådant perfekt stycke litteratur. Regissören Curtis Hansen som sedan gjorde bl a WONDER BOYS och 8 MILE var smart nog att söka sig utanför Hollywood för besätta sina största roller och det är nog tack vare detta som vi har Russel Crowe på bioduken så ofta idag.

07. MAGNOLIA
image80
Paul Thomas Andersons bästa film enligt mig. Jag har dock läst mycket gott om THERE WILL BE BLOOD som kommer senare i år till oss i Sunny Sweden. Den är lång, besatt med fina skådespelare, och tar god tid på sig. Dialogen är skickligt sammanvävd med Aimee Manns sångtexter, och hennes skiva Batchelor No 1 är i stort sett soundtracket till hela filmen. Anderson lyssnade på skivan och skrev filmen runt den. Coolt.

08. PRIMAL FEAR
image81
I denna historia, Ed Nortons debutroll på film, skakas Chicago av det blodiga mordet på en omtyckt biskop, och när polisen hittar den nerblodade korgossen Aaron Stampler hållandes en kniv verkar fallet vara löst. Den sensationslystne (men duktige) advokaten Martin Vail (spelad av Richard Gere) förstår att detta är det fall han väntat på i hela sitt verksamma yrkesliv. Men är det egentligen som det ser ut? Norton nominerades till en guldstatyett. En film som är lätt att förbise. Böckerna om Martin Vail av William Diehl (denna heter SYNDAFALL på svenska) är också väl rekommenderade.

09. WAITING FOR GUFFMAN
image82
Den roligaste filmen som spelats in efter Peter Sellers död. Christopher Guest gjorde den typ av kvasi-dokumentära komedier som är allt vanligare idag långt före många andra. Staden Blaine i Missouri ska fylla 150 år och för att fira detta skall den lokala off-off-off-off-Broadway-stjärnan, Corky St. Clair sätta upp en teaterföreställning för att berätta stadens historia. Ordet pretentiös får en helt ny innebörd. Den lokala "talangen" består av en tandläkare (som är rolig enligt sina patienter), ett par som har en resebyrå (men som bara vid ett tillfälle själva rest utanför staden), en servitris och en bilmekaniker. St. Clair bjuder in en kritiker vid namn Guffman från Broadway. Men ska han komma?

10. STRANGE BREW
image83
Denna filmen såg jag på gymnasiet och fast den ibland är efter sin tid filmtekniskt så är humorn överlag helt unik och en i mina ögon en direkt föregångare till bröderna Farrelly och deras DUMB & DUMBER. Rick Moranis (på den här tiden var han rolig) och Dave Thomas spelar ett par overkligt barnsliga öl-älskande kanadensare, Bob och Doug McKenzie och handlingen går i stort ut på att när de i ett misslyckat försök att lura till sig familjens favoritöl på själva bryggeriet hamnar de i en ond bryggmästares plan (Max Von Sydow!!!!!) att ta över världsherraväldet. Han har till och med en världskarta med dioder uppsatt i sitt kontrollrum. Personkemin "bröderna" emellan är underbar.
"- Stick to your side, or I'll steam roll you!"

11. HARD-BOILED
image84
En stentuff polis, spelad av Chow Yun-Fat startar ett personligt krig mot den lokala maffian efter att den använt sig av onödigt mycket våld, både mot polis och oskyldiga. Den Kina-födde regissören John Woo gjorde sig ett stort namn i Hong Kong under 80- och 90-talet med filmer som THE KILLER, BULLET IN THE HEAD, ONCE A THIEF och denna, min personliga favorit. När Hong Kong än en gång skulle hamn i Kinas händer 1997 beslutade John Woo att prova lyckan i Hollywood tills dess att situationen i Östern blev mer klar. Hans stora genombrott för en större publik (han var redan kultförklarad på videomarknaden) i USA kom med FACE / OFF 1997. Woo var väldigt upprörd över hur maffian i Hong Kong skjutit ner en massa poliser och åskådare och med denna ilskan skapade han den fantastiska inledningsscenen i fågelburs-baren. När scenen var inspelad skrev han sedan resten av filmen. Stilbildande.

12. THE GAME
image85
Jag upptäckte att David Fincher gjort fler filmer än SEVEN efter att ha sett FIGHT CLUB. THE GAME är en film som du kan älska hela vägen till slutet för att sedan bli så förbannad att du tycker att hela vägen dit gjorts ogjord. Jag gillar slutet, så därför älskar jag hela filmen. Michael Douglas spelar den förmögne affärsmanne Nicholas Van Orton, en man som är så uppslukad av sitt arbete att han inte unnar sig själv ett liv utanför det. Det börjar dra ihop sig för Nicholas födelsedag och hans lillebror Conrad, spelad av Sean Penn bjuder honom på restaurang och ger honom en födelsedagsgåva som kommer att förändra allting.

13. THE RETURN OF THE PINK PANTHER
image86
Enligt mig den roligaste Rosa Pantern-filmen. Här började Peter Sellers att använda sin överdrivna franska accent som så starkt associeras med Chief Inspector Jacques Clouseau. "- Döes sör Charlss Littönn have a swimmingg pöööl?" En annan rolig grej är att skådisar från tidigare Pantern-filmer är med i denna, fast i nya roller. Och den allra roligaste förklädnaden någonsin, swingern Guy Gadbois är med i denna. Älskar denna.

14. THE LONG KISS GOODNIGHT
image87
Finske Renny Harlin ville göra en fet action-film med dåvarande frugan Gena Davis. Det lyckades. För åtta år sedan tappade Samantha Caine minnet. Hon jobbar nu som skolfröken, har en dotter och är lyckligt gift. Hon har dock satt en billig privatdetektiv spelad av Samuel L. Jackson på att leta ledtrådar när han har tid över. Samantha råkar ut för en olycka och slår i huvudet. Samtidigt som hennes minne kommer tillbaka lite eftersom är det någon från hennes förflutna som dyker upp. Men det är ingen vänlig återförening. Hennes instinkter tar över och sanningen går upp för henne att hon tidigare haft ett våldsamt liv. Tillsammans med detektiven lämnar hon man och barn för att hitta sanningen. Det finns alldeles för få sk Buddy-movies med kille/tjej-uppsättning tycker jag, i alla fall av denna kalibern. Amerikansk "action blandad med komedi" när den är som allra bäst.

15. UNDERCOVER BROTHER
image88
Denna filmen har jag säkert sett mer än 20 ggr. Eller kanske 50 ggr. Undercover Brother är en svart, tuff, ensam kämpe som rekryteras av The Brotherhood för att kämpa mot The Man. The Man ligger bakom alla orättvisor som drabbat svarta under alla år enligt The Brotherhood. Eddie Griffin som spelar huvudrollen är en framgångsrik stand up-komiker och skådespelare, och är i denna filmen omgiven av bland andra Dave Chappelle, Denise Richards (ja, hon är skitrolig som Penelope Snow). Jag har givetvis hyllan full med en massa Will Ferrell-blockbusters, men hur många känner till denna pärlan?

16. STARSHIP TROOPERS
image89
Holländske regissören Paul Verhoven hade mottagit priset för sämsta film/sämsta regissör för SHOWGIRLS och beslöt sig för att göra det han kan bäst, våldsam science fiction. Dessutom hade några liberala politiker i hemlandet Holland anklagat honom för att ROBOCOP skulle vara fascistoid. Så han beslöt att visa dem en gång för alla hur en fascistoid film ser ut. Dessutom ryktas det att han beslöt att göra filmen som en svart komedi, men utan att tala om det för skådespelarna. Vår planet är under attack! Jättekryp från en ogästvänlig planet anfaller oss och anfall är bästa försvar!

17. SHAOLIN SOCCER
image90
Steven Chow är en av de största stjärnorna i Asien idag. Han fick ett stort internationellt genombrott med sin KUNG FU HUSTLE som det snart kommer en uppföljare till. Innan dess hade han dock gjort flera andra fantastiska filmer såsom GOD OF COOKERY och SHAOLIN SOCCER (Heter Kung Fu Soccer i Sverige och är tyvärr omklippt). Antagonisten i filmen, en student i Shaolintemplet, Mighty Steel Leg Ling har sedan sin tid i Templet letat i den moderna världen efter naturligt populärt sätt att sprida läran om Kung Fu. Han har försökt med sång, dans men det är inte förrän han träffar den gamla fotbollsstjärnan som han finner vägen. Stephen Chow är en gyllene gud! GOD OF COOKERY är också helt lysande, men den har jag inte fått tag på ännu på laglig väg i Sverige tyvärr.

19. OUT OF SIGHT
image91
Denna fantastiska story av Elmore Leonard som även skrivit JACKIE BROWN och GET SHORTY bl a har mästerligt filmats av Stephen Soderberg. Fina skådisar, George Clooney, Jennifer Lopez, Wing Rhames, Catherine Keener m fl. Clooney spelar en bankrånare som flyr ur fängelset och faller för en sheriff (Lopez) som han tar som gisslan under flykten. Känslorna är ömsesidiga och sheriffen vet inte riktigt hur hon ska göra när hon kommer sin nya kärleks stora plan på spåren.

20. THE PARTY
image92
Blake Edwards förstod snabbt att Peter Sellers var ett geni på att improvisera. Därför skrevs det ett kort manus (80 sidor) som förleder handlingen till en extravagant fest i i en lyxvilla i Hollywood dit Sellers karaktär, indiske skådespelaren Hrundi V. Bakshi av misstag blir inbjuden. Inledningen är hur rolig som helst det blir ännu roligare alltefter den skygge Bakshi gör allt för att undvika friktion med de andra gästerna som han hela tiden lyckas ställa till det för eftersom han alltför mycket försöker att göra motsatsen. Tyvärr så är det inte mycket till handling, men om man väl sett den alls så är den en oförglömlig slapstick-klassiker. "- Birdie, num-num." "- Howdy partener." osv.

RSS 2.0